Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η απόλυτη λύση για τον Amstrad σας;

Τα τελευταία 2 χρόνια (ίσως και κάτι παραπάνω) ένας ηλεκτρονικός και λάτρης των υπολογιστών της σειράς CPC της Amstrad, ο οποίος ακούει στο όνομα Piotr Bugaj και στο nickname Zaxon (με ένα "X", όχι όπως το ισομετρικό shooter των αρχών της δεκαετίας του '80) δημιούργησε και κυκλοφόρησε κάποια interfaces, τα οποία βασίζονταν στο firmware του HxC floppy disk emulator και ήταν συμβατά με το Gotek.

Τα interfaces αυτά προσέφεραν στους υπολογιστές της σειράς CPC τη δυνατότητα να φορτώνουν images από δισκέτες αποθηκευμένα κατά εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες;) σε ένα καθόλα βολικό USB stick. Η εξομοίωση ήταν τέτοια που τα images φόρτωναν στον ίδιο χρόνο με τις πραγματικές δισκέτες, πράγμα σε καμία περίπτωση ενοχλητικό καθώς ο Amstrad πάντοτε φημιζόταν για το "ταχύ" disk drive του με χρόνους φορτώματος που έκαναν τον Commodore 64 να σκύβει το κεφάλι από ντροπή.

Τα interfaces του Zaxon κυκλοφόρησαν σε διάφορους τύπους, με οθόνη ή χωρίς, με floppy disk drive controller (για τον CPC 464) ή χωρίς, εξωτερικά ή και εσωτερικά και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές από την πλειοψηφία της retro κοινότητας, χάρη στη λειτουργικότητά τους, την σχετικά απλή χρήση τους και τις λογικές τιμές τους. Μόνα μειονεκτήματα που θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει ήταν ότι μέσα στην τιμή αγοράς πλήρωνε και τα δικαιώματα για το firmware του HxC καθώς και (το κυριότερο) ότι δεν υποστηριζόταν το κλασικό format για floppy images του Amstrad (.DSK) οπότε όλα τα images έπρεπε πρώτα να μετατραπούν ώστε να λειτουργήσουν.

Αν και η κατάσταση που ανέφερα ήταν γενικώς μια χαρά και βολική για όλους, ο Piotr αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα νέο προϊόν, που ονομάζεται"Amstrad CPC USB floppy emulator, budget version". Το νέο αυτό interface δεν περιλαμβάνει floppy disk drive controller, συνεπώς απευθύνεται στους κατόχους Amstrad CPC 6128 και 664. Είναι εξωτερικό (συνδέεται στην παράλληλη θύρα), έρχεται με case και ενσωματωμένη οθόνη και κοστίζει μονάχα 28 λίρες Αγγλίας!


Και, για όσους καταλαβαίνετε τι προσφέρει αυτό το "τσουμπλέκι" με την χαμηλότατη τιμή, περιμένετε, γιατί έχουμε κι άλλα! Λοιπόν, η τιμή επιτεύχθηκε χάρη στην αντικατάσταση της LCD οθόνης από άλλη τύπου OLED και την χρήση του firmware του Keir Fraser που είναι δωρεάν αντί του HxC. Στην συσκευασία περιλαμβάνεται καλώδιο τύπου "Υ" για την παράλληλη τροφοδοσία του interface και του CPC σας από το ίδιο τροφοδοτικό καθώς και ενσωματωμένο ηχειάκι που παράγει τους ήχους του floppy disk drive! Το interface έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως drive Α ή Β και, πέραν του φορτώματος μπορεί κιόλας να αποθηκεύσει images!

Αν με όλα τα παραπάνω σκέφτεστε "too good to be true" ε, τώρα θα σας πω και το καλύτερο: το Amstrad CPC USB floppy emulator, budget version υποστηρίζει και images τύπου .DSK! Ναι, τέρμα οι μετατροπές, αντιγράφετε τα .DSK images (που προφανώς έχετε κατά χιλιάδες!) σε ένα USB στικάκι φορμαρισμένο σε FAT32 και είστε έτοιμοι να απολαύσετε τον Amstrad σας στο έπακρο απαλλαγμένοι μια και καλή απ' τις δισκέτες!


Μπορείτε να αγοράσετε το Amstrad CPC USB floppy emulator, budget version από εδώ. Προσωπικά αγόρασα ήδη ένα και το περιμένω για αναλυτική παρουσίαση! (οι φωτογραφίες είναι από το SellMyRetro).

14 σχόλια:

  1. θα μείνεις 100% ευχαριστημένος, έχω την εσωτερική έκδοση από πέρυσι και ποτέ δεν μου έκανε το παραμικρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά το κρατούσες επτασφράγιστο μυστικό ένα χρόνο τώρα, πονηρούλη! ;p

      Διαγραφή
    2. όχι :p
      είχα ποστάρει αυτή τη φώτο στο πλάνετ στο νήμα με τα amstrad ...!

      Διαγραφή
    3. Αααα, μάλιστα, πάω να το επιβεβαιώσω! :p

      Διαγραφή
  2. Α, δεν έχει...πρέπει να αγοραστεί στην επόμενη μισθοδοσία! Ευχαριστούμε Πάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά, Γιώργο! Ναι, έχω την αίσθηση ότι επιβάλλεται να αποκτηθεί: καλές οι 3 1/2άρες (το παλιό το drive έχει αφαιρεθεί χρόνια τώρα) αλλά ο συνδυασμός με USB stick ακόμα καλύτερος. Μάλλον. Ελπίζω. Θα δείξει!

      :D

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλό hardware.
    Το έχω δει σε έναν φίλο που έχει αγοράσει την παλιά έκδοση (χωρίς οθόνη και πλαστικό κάλυμμα) και το ζήλεψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, για απλές χρήσεις και μιας και τα περισσότερα παιχνίδια του Amstrad δεν ξεπερνούσαν την μία πλευρά της δισκέτας, η οθόνη είναι μάλλον περιττή. Αλλά ο συνολικός συνδυασμός λειτουργικότητας, χαρακτηριστικών (case, οθόνη, υποστήριξη .dsk) σε συνδυασμό με την... ανύπαρκτη (!) τιμή νομίζω ότι το καθιστά must.

      Κάτσε βέβαια να το παραλάβω πρώτα και τα ξανασυζητάμε! :D

      Διαγραφή
  4. Μόλις παρέλαβα! Μπορείς σε παρακαλώ πολύ να μου πεις την θέση των jumpers ώστε να είναι drive B?
    Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, να σου πω την αλήθεια δεν τα θυμάμαι: δοκίμασε και με τα 2 κλειστά πρώτα και αν δεν παίξει κλείσε μονάχα το πρώτο ή μονάχα το δεύτερο. 3 συνδυασμοί είναι όλοι κι όλοι, θα το βρεις εύκολα! ;-)

      Διαγραφή
  5. Αν γράψω ένα πρόγραμμα BASIC μπορώ να το αποθηκεύσω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φυσικά και μπορείς. Κανονικότατα με SAVE. Απλά ή χρησιμοποιείς ένα κενό disk image ή αντιγράφεις κάποιο υπάρχον και σβήνεις ό,τι έχει μέσα. Γενικώς κάνει τα πάντα που θα μπορούσες να κάνεις με ένα κανονικό disk drive, αλλά σε γλυτώνει από δισκέτες, ιμάντες, ταλαιπωρία με τη μεταφορά κλπ. Για μένα αν πρέπει κάποτε να αγοράσεις ένα και μόνο πράγμα για τον CPC σου, είναι αυτό. Και είναι και πάμφθηνο, και έχει και καλώδιο για τροφοδοσία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να εντοπίσω το παραμικρό μειονέκτημα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τις συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα το πάρω ! το πρόβλημα που έχω με το drive του Amstrad δεν είναι ο ιμάντας αλλά το 12V μοτέρ κίνησης της κεφαλής και το κακό είναι ότι έχω πολλές δισκέτες όχι μονο με παιχνίδια αλλά και με προγράμματα που έχω γράψει. ψάχνω μια λύση να τα περάσω όλα σε ένα USB. άρα χρειάζομαι και ένα Drive.

      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ, να 'σαι καλά. Και στην δική σου περίπτωση το Amstrad CPC USB floppy emulator, budget version είναι ιδανική λύση, γιατί μπορείς να το ορίσεις ως 2ο disk drive και να μετατρέψεις όλες τις δισκέτες σου σε disk images (δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά πιστεύω ότι γίνεται). Όπως και να 'χει είναι κρίμα να παιδεύεσαι ακόμα με τις δισκέτες από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο καλές και φτηνές λύσεις.

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.