Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Περιοδικό RESET, τεύχος 9

Κυκλοφόρησε το 9ο τεύχος του (εξαιρετικά ενδιαφέροντος και καλογραμμένου) fanzine για τον Commodore 64 που ακούει στο όνομα RESET.


Το τρέχον τεύχος είναι αφιερωμένο σε μεγάλο βαθμό στο ιστορικό software house της Αγγλίας Hewson Consultants, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα από μια γρήγορη ματιά στο εξώφυλλο του περιοδικού, που απεικονίζει τον (γνωστό) βάτραχο του Ranarama.


Το νέο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού έχει πολλά νέα, νέες κυκλοφορίες και δοκιμές και θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό σύντροφο για τις ώρες της καλοκαιρινής ραστώνης για τους κατόχους Commodore 64/128 (και όχι μόνο!). Κατεβάστε το από εδώ.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Agony remake σε Unreal Engine 4!

Δεν ξέρω αν ανήκετε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το Agony της Psygnosis δεν είναι απλά ένα technology demo (όπως το Shadow Of The Beast, χα!) αλλά ένα πολύ καλό shoot 'em up με εξαιρετικά γραφικά και μουσική: εγώ πάντως σίγουρα είμαι ένας απ' αυτούς!

Όπως επίσης είμαι και ένας απ' αυτούς που ξέρουν ότι ακόμα και το χειρότερο σύγχρονο PC, έχει στα σπλάχνα του hardware ικανό να κάνει "παπάδες": μεράκι και ταλέντο να υπάρχει, και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες...

Τα παραπάνω μάλλον βάλθηκε να μας αποδείξει ο Ozan Temelli, ο οποίος καταπιάστηκε με τη δημιουργία ενός remake του Agony χρησιμοποιώντας την... Unreal Engine 4! Τα αποτελέσματα, όπως μπορείτε να δείτε από το video, είναι ε-ν-τ-υ-π-ω-σ-ι-α-κ-ό-τ-α-τ-α. Φυσικά, αν δεν σας φτάνει το video, μπορείτε να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι τη δουλειά που έχει γίνει, κατεβάζοντας το early demo από αυτήν εδώ τη σελίδα. Γουάου, αυτά είναι εντυπωσιακά νέα! (Πηγή: Indie Retro News).


Update: κατέβασα και έτρεξα το demo, το οποίο είναι βαρύ κι ασήκωτο για το δικό μου config (Core 2 Duo, 8GB RAM, Radeon HD6450 1GB, Windows 7 Pro 64bit). Σίγουρα θέλει πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών (για αρχή!). Το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα πάντως είναι εντυπωσιακό...




30 years Amstrad Megademo

Στο ReSeT party, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είδε το φως της μέρας ένα νέο megademo, ονομαζόμενο 30 years Amstrad Megademo με αφορμή - ναι, το μαντέψατε - την 30ετία από την κυκλοφορία του (ίσως πιο συμφέροντος στην ιστορία, από οικονομική άποψη) πασίγνωστου home computer της εταιρίας του Alan Sugar.

Έστω και μια μικρή καθυστέρηση (αφού τα 30 χρόνια συμπληρώθηκαν πέρυσι) είναι πλέον διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται αυτή η χορταστική και συλλογική προσπάθεια των Amstrad demosceners, που ξεχωρίζει για τα καλά γραφικά και τη μουσική της, την μεγάλη διάρκεια και ποικιλία, την εξαιρετική αισθητική και, δυστυχώς, την αλληλεπίδραση με το χρήστη (ναι, ανήκω στην παλιά σχολή που θέλει το demo να το τρέχεις και από κει και πέρα μόνο να το κοιτάς, χωρίς να αναμένεται πάτημα κουμπιών, κίνηση του joystick κλπ. Τέλος πάντων...).

Μπορείτε να απολαύσετε το 30 years Amstrad Megademo από το βίντεο που παραθέτω ή, αν θέλετε πιο "αληθινή" εμπειρία, κατεβάστε το από εδώ και μεταφέρτε το στον Amstrad σας! (Πηγή: Indie Retro News).


Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

The Spectrum Show επεισόδιο 52

Καλά νέα για τους απανταχού φίλους του "γομολάστιχα" και των διαδόχων του: ο (γνωστός στους αναγνώστες του blog) Paul Jenkinson κυκλοφόρησε νέο, ολόφρεσκο επεισόδιο του The Spectrum Show. Έχουμε φτάσει αισίως στο Νο. 52 (να τα χιλιάσει!).

Το νέο επεισόδιο του The Spectrum Show ασχολείται με ένα κλώνο του δημοφιλούς μηχανήματος του "θείου", τον ΤΚ90Χ. Έχουμε επίσης νέα (από τα 80s), Top-5, reviews των Renegade, Swordfight, Antics και Wanderers - Chained in the Dark. Τέλος, ο - πάντα επίμονος - Paul προσπαθεί να τρέξει έναν DOS εξομοιωτή του Spectrum σε ένα laptop Compaq με επεξεργαστή 80386!

Βρείτε ένα μέρος με δροσιά και απολαύστε άφοβα!


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

O Vampire 2 δείχνει τα δόντια του. Ξανά! Και ξανά!

Ναι, αφού πιάσαμε το θέμα "Vampire 2", μπορούμε να παρακολουθήσουμε μερικά ακόμα videos που ρίχνουν περισσότερο φως στο τι είναι και τι μπορεί να κάνει αυτό το απίστευτο κομμάτι hardware.

Ας αρχίσουμε με την παρουσίαση του Dan Wood, ο οποίος, ως συνήθως, μιλάει περισσότερο απ' όσο είναι απαραίτητο, αλλά συνολικά το video μας αποζημιώνει και με το παραπάνω, ειδικά στο σημείο που διαπιστώνουμε τι θα ήταν τα Gloom και Alien Breed 3D II - The Killing Grounds εάν έτρεχαν στο κατάλληλο hardware...


Ακολουθεί μία παρουσίαση του Vampire 2 από τον Modern Vintage Gamer, όπου, σε χειρότερη μεν ποιότητα video αλλά και πολύ πιο περιληπτικά σε σχέση με τον Dan Wood, παρουσιάζονται οι επιδόσεις του εντυπωσιακού accelerator σε Sysinfo, Rise Of The Triad, Frontier, Doom και πολλά ακόμη...


Ολοκληρώνουμε με ένα τελευταίο βιντεάκι, που παρουσιάζει τις video playback δυνατότητες του Vampire 2 στην παρούσα χρονική στιγμή και με το υπάρχον software που, κάτι μου λέει ότι σύντομα θα βελτιωθεί...


O Vampire 2 δείχνει τα δόντια του. Ξανά!

Όλοι προφανώς μέχρι τώρα έχετε ακούσει για τον περίφημο επιταχυντή Vampire 2 για Amiga 600, που κάνει οποιαδήποτε άλλη accelerated Amiga να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της, κυριευμένη από ντροπή!

O Vampire 2 εκτός από ταχύτατος είναι και ιδιαίτερα φθηνός, ενώ προσφέρει επίσης πρόσβαση σε SD κάρτες, εξομοίωση AGA chipset και RTG καρτών γραφικών και πολλά-πολλά ακόμη. "Πολύ καλό για να είναι αληθινό", θα πείτε και, πιστέψτε με, δεν απέχετε και πολύ απ' την πραγματικότητα: ο kipper2k (ο μόνος άνθρωπος απ' τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε τον accelerator) δεν θα απαντήσει στα emails σας, ακόμα κι αν είστε... η Βασίλισσα της Αγγλίας! Έχουν ακουστεί κάτι ιστορίες ότι αν δοκιμάζουμε να τον βομβαρδίζουμε με emails κάθε βράδυ από τα μεσάνυχτα μέχρι τη μία το πρωί υπάρχουν κάποιες απειροελάχιστες πιθανότητες να μας απαντήσει - γιατί προφανώς, αν δεν δει τα emails του εκείνη την ώρα αυτά με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζονται! Ίσως επίσης να βοηθούσαν 1-2 αρμαθιές σκόρδα, το κοκαλάκι της νυχτερίδας και το σταύρωμα των δακτύλων όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, ποιος ξέρει...

Ας επιστρέψουμε όμως στην πραγματικότητα, όπου, προς το παρόν, η αγορά ενός Vampire 2 αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός! Πώς μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες του θαυμάσιου αυτού accelerator; Μα φυσικά, από videos όπως αυτό που ακολουθεί, όπου η (κάποτε) ταπεινή Amiga 600 τρέχει το Photoshop 4.0 του Mac μέσω εξομοίωσης (Fusion) σε ταχύτητες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις πραγματικές!

Ιδού:


Ένα ακόμα ενδιαφέρον video μας δείχνει μια Amiga 600 με Vampire 2  να τρέχει το Simon the Sorcerer 2, ένα παιχνίδι που μέχρι πρότεινος μπορούσαν να χαρούν μονάχα οι κάτοχοι μηχανημάτων με AGA ή κάρτες γραφικών. Ε, ξέρετε... "last year"!


(Πηγή: Old School Game Blog)

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

CBM prg Studio 3.8.0

Kυκλοφόρησε η νέα (3.8.0) έκδοση του CBM prg Studio. Το CBM prg Studio είναι μία σουίτα που επιτρέπει το development software για Commodore 64 (αλλά και για τα υπόλοιπα 8bit μοντέλα της Commodore) στο PC σας, με όλες τις ευκολίες που μπορεί αυτό να σας παράσχει. BASIC, assembly, screen & sprite editor είναι όλα εδώ και μάλιστα, εάν διαθέτετε Cassiopei, μπορείτε, ό,τι φτιάχνετε στο PC σας να το δοκιμάζετε κατευθείαν στον Commodore 64!


Η νέα έκδοση, προσφέρει σε σχέση με τις παλαιότερες:
 
  • Assembler:
    • Λογικοί τελεστές.
    • Ανατοποθεσία κώδικα.
    • Προβολή ετικετών/διευθύνσεων.
    • Τοπική χαρτογράφηση χαρακτήρων.

  • Screen Editor:
    • Περισσότερες επιλογές εξαγωγής αρχείου.
    • Αλλαγή χρώματος περιθωρίου.

  • Sprite Editor:
    • Πολλάπλά layers για προεπισκόπηση.
    • Αντριστροφή (invert) χρωμάτων sprite.

  • Γενικά:
    • Φόρτωση χρωματικών παλεττών από το VICE.
    • Άνοιγμα γραμμής εντολών.
 
 
 Μπορείτε να κατεβάσετε το CBM prg Studio 3.8.0 από εδώ. (Πηγή: Vintage Is The New Old)

Κυκλοφόρησε το 93ο τεύχος του Commodore Free

Το - ιδιαίτερα αξιόλογο και ενδιαφέρον - ψηφιακό περιοδικό Commodore Free έφτασε αισίως στο 93ο τεύχος του. Στις 42 σελίδες του μπορείτε να βρείτε δεκάδες ενδιαφέροντα θέματα, ειδήσεις, παρουσιάσεις, δοκιμές και άρθρα για όλους τους υπολογιστές της Commodore στα 8 και 16bits. Στο τρέχον τεύχος μπορείτε να διαβάσετε επίσης ένα μεγάλο αφιέρωμα στις κασέτες και το special review του παιχνιδιού Jam It. Όπως και όλα τα προηγούμενα τεύχη είναι δωρεάν, οπότε... μην το χάσετε!

Κατεβάστε το από εδώ.


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Πω-πω μια... KABURA!

Ε, εντάξει, τι να κάνω; Ο τίτλος αυτού του παιχνιδιού σε προκαλεί να μην τον αφήσεις στην.. ησυχία του! Kabura, λοιπόν για τον Commodore 64 από τους Sputnik World - για όσους τυχόν δεν θυμούνται, πρόκειται για τους δημιουργούς του - τόσο εντυπωσιακού όσο και unplayble - port του Xain'd Sleena για τον 64άρη.


Το Kabura είναι ένα horizontal shooter, στο στυλ του Kung-fu Master ή, ακόμα καλύτερα, του Green Beret. Ο παίκτης, έχοντας τον έλεγχο του Kabura (ποιον άλλο περιμένατε, δηλαδή;) προχωράει από τα αριστερά προς τα δεξιά, ώσπου να φτάσει στο τέλος του level, οπότε και μεταφέρεται στο επόμενο (υπάρχουν 7 συνολικά). Αν πάρετε χαμπάρι τι πρέπει να κάνετε (hint: να σκύβετε!) το παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο, καθώς έχετε 5 "κανονάκια" το καθένα από τα οποία διαθέτει ενέργεια, οπότε δεν πεθαίνετε με το πρώτο χτύπημα (ούτε και με το δεύτερο!).


Φυσικά, το Kabura διαθέτει και σεναριακό υπόβαθρο, το οποίο χμμμ, καλύτερα αφήστε το, γιατί δεν διεκδικεί ούτε Oscar πρωτοτυπίας ούτε και έχει κάποιο πραγματικό ενδιαφέρον ή σημασία. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το παιχνίδι τώρα, η παρουσίασή του και τα γραφικά του είναι άνω του μετρίου, η κίνηση των χαρακτήρων και το scrolling λίγο απότομα, ο ήχος ικανοποιητικός, ενώ δεν λείπουν και κάποια bugs, με αντιπάλους και σφαίρες να εμφανίζονται ξαφνικά στη μέση της πίστας και να φεύγουν προς την άκρη (από το 3ο level και μετά) ή κάποιους εχθρούς να μην σκοτώνονται αν τους πυροβολούμε ξαπλωμένοι (!) κι άλλα τέτοια ωραία.


Συνολικά θα μπορούσα να πω ότι το Kabura είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο softology του Commodore 64, αλλά μόνο σαν free download καθώς, απ' όσο διαβάσαμε, θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή, όπου φυσικά θα υπάρχει και το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο προκειμένου να το αποκτήσει κανείς. Αυτό μάλλον δεν πολυαξίζει, κατά την ταπεινή μου άποψη...

Μπορείτε να κατεβάσετε το Kabura από εδώ. (Πηγή: csdb)


Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

10.000 προβολές

Ναι, είναι γεγονός: έστω και με τον "ιδιαίτερο" μετρητή του blogger, το παρόν blog ξεπέρασε τις 10.000 προβολές!


Δεν πρόκειται για κάποιο ασύλληπτο νούμερο ή κάτι τέτοιο, αλλά για ένα blog που ξεκίνησα δειλά-δειλά στις 13 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους και το οποίο δεν ενημερώνω πλέον σε καθημερινή βάση λόγω φόρτου εργασίας και λοιπών υποχρεώσεων, θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικότατο. Στην ουσία το Dony's (not only) New Stuff For Old Computers είναι ο δικτυακός χώρος στον οποίο δημοσιεύω ό,τι δεν ήταν δυνατό να χωρέσει στις φιλόξενες σελίδες του Retro Planet και οτιδήποτε βρίσκει πιο γόνιμο έδαφος σε ηλεκτρονική μορφή παρά σε έντυπη, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί χρήσης (η σειρά "Για Άσχετους") παλαιότερων υπολογιστών.

Επειδή πιστεύω πως οτιδήποτε χρήσιμο και άξιο λόγου έχει ένα μαγικό τρόπο να χάνεται μέσα στη χαώδη δομή ενός forum μέσα σε ένα πλήθος από άσχετα posts (όσο καλή διάθεση και οργάνωση κι αν υπάρχει), η επιλογή του blog ήταν μονόδρομος και, με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα την ευκολία χρήσης του Blogger, που καθιστά τη δημιουργία μίας ανάρτησης με δεκάδες εικόνες και videos τίποτα περισσότερο από παιχνιδιάκι!

Ελπίζω να είμαστε όλοι καλά και να συνεχίσω κι εγώ με το ίδιο κέφι και μεράκι να ενημερώνω το Dony's (not only) New Stuff For Old Computers κι εσείς να με διαβάζετε!

Σας ευχαριστώ!

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Football Fever για Amiga CD32

Όχι, δεν μας φτάνει το Euro - άλλωστε, τι θα κάνουμε τις ώρες που δεν έχει αγώνες;

Η παραπάνω σκέψη μάλλον πέρασε από το μυαλό του Amigajay, οπότε και αποφάσισε να σηκώσει τα μανίκια και να φτιάξει την απόλυτη συλλογή ποδοσφαιρικών παιχνιδιών για το Amiga CD32. Κι έτσι γεννήθηκε το Football Fever!


To Football Fever βάζει πλέον τέλος σε διλλήματα του τύπου "Kick Off ή Sensible Soccer;" καθώς, πολύ απλά, περιλαμβάνει και τα δύο. Και άλλα 9 ακόμα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, έτσι, για να είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψει όλα τα γούστα! Αναλυτικά, τα παιχνίδια που απαρτίζουν το Football Fever είναι τα: Empire Soccer '94 (Empire), Goal! (Virgin), Kick Off 2 (Anco), Total Football (Domark), Sierra Soccer (Sierra), Manchester United Europe (Krisalis), Sensible World Of Soccer 96/97 (Renegade), Wembley International Soccer (Audiogenic), FIFA International Soccer (EA), Manchester United Premier League Champions (Krisalis) και Football Glory (Black Legend). Ουφ!

Μην το κουράζουμε: κατεβάστε το Football Fever από εδώ. (Πηγή: Indie Retro News)


Φτιάξτε παιχνίδια σε BASIC για τον Commodore 64

Αποφασίσατε (έστω και αργά) να μάθετε και λίγη περισσότερη BASIC από το κλασικό LOAD""; Θέλετε ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα; Πιστεύετε ότι ακόμα και η φτωχή διάλεκτος BASIC του 64άρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παιχνιδιών; Ε, το ίδιο και ο Nostalgia Nerd!

Ο εν λόγω κύριος, που είναι γνωστός από το κανάλι του στο Youtube, αποφάσισε, με μια σειρά σύντομων και εύκολα κατανοητών videos να μάθει προγραμματισμό στην BASIC του Commodore 64 σε όσους είναι απολύτως αρχάριοι. Και, όχι μόνο αυτό, αλλά "διδάσκει" προγραμματισμό παιχνιδιών!

Εντάξει, μη φανταστείτε ότι θα δείτε 2-3 βιντεάκια και μετά θα είστε έτοιμοι να φτιάξετε το sequel του Raid Over Moscow, αλλά, έστω και σιγά-σιγά, θα μάθετε κάποιες βασικές αρχές προγραμματισμού. Καιρός δεν ήταν, τι λέτε; (Πηγή: Vintage Is The New Old)


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Ion Storm headquarters: ή, αλλιώς, πώς μπορείτε να πετάξετε στα σκουπίδια δεκάδες εκατομμύρια δολάρια

Την αφορμή για την παρούσα ανάρτηση με τον τίτλο-σιδηρόδρομο μου έδωσε ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα στο Ragequit, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από την κυκλοφορία του Daikatana, του παιχνιδιού που συχνά αποκαλείται περιπαικτικά ως "ο Τιτανικός των fisrt person shooters".

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, το Daikatana ήταν το υπερ-φιλόδοξο project του John Romero για τη δημιουργία του απόλυτου first person shooter, όταν αυτός και η id software χώρισαν τους δρόμους τους. Μαζί με τον πρώην συνεργάτη του Tom Hall και τους Todd Porter και Jerry O'Flaherty και με τη γενναία χρηματοδότηση της Eidos Interactive ίδρυσαν την 15η ημέρα του Νοέμβρη του 1996 την εταιρία Ion Storm, με έδρα την πόλη του Dallas. Με σλόγκαν "Design is Law" (ως "μπηχτή" στην id software και τις τακτικές του πάλαι ποτέ κολλητού του Romero, John Carmack), οι άνθρωποι της νεοσύστατης εταιρίας ξεκίνησαν την αναζήτηση για - τι άλλο; - τα γραφεία που θα στέγαζαν την Ion Storm. Όπως είναι προφανές, η τελική επιλογή τους, το "ρετιρέ" των 2.000 τετραγωνικών μέτρων του - εξεζητημένης αισθητικής - ουρανοξύστη Chase Tower ήταν μάλλον άκυρη...


Πέραν του "ιδιαίτερου" σχήματος του ύψους 225 μέτρων και χωρητικότητας 55 ορόφων κτιρίου, ένα άλλο μειονέκτημά του ήταν το κόστος ενοικίασης αλλά και η αρχιτεκτονική των 2 υψηλότερων ορόφων. Το σχήμα των τελευταίων καθιστούσε την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου τουλάχιστον προβληματική, κι έτσι, ο Romero και οι συνεργάτες του στράφηκαν στην εταιρία Russ Berger Design Group για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση των κεντρικών εγκαταστάσεων της Ion Storm. Το όλο project κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια με τα αποτελέσματα να μοιράζονται μεταξύ εξαιρετικών και αμφιλεγόμενων, αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα συγκρινόμενο με το ενοίκιο των εγκαταστάσεων, που έφθανε σε ύψος 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων/μήνα (μην ρωτάτε, δεν ξέρω αν πλήρωσαν και "αέρα")!


Όπως θα δείτε και μόνοι σας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα πρώην στελέχη της id software και οι συνεργάτες τους δεν δίστασαν ούτε στιγμή να ξοδέψουν πακτωλούς χρημάτων προκειμένου να αποκτήσουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Για τους ίδιους, φυσικά, γιατί τα cubicles των κατώτερων υπαλλήλων δεν ήταν εξίσου χλιδάτα...


Όλα τα παραπάνω είναι απλώς ενδεικτικά της σπατάλης χρημάτων εκ μέρους της Ion Storm: οι διοικούντες την εταιρία δεν δίστασαν να πετάξουν πολλά ακόμα εκατομμύρια δολάρια στο βαρέλι δίχως πάτο που τελικά κατέληξε να είναι το Daikatana, το οποίο, όταν τελικά κυκλοφόρησε το 2000 και με καθυστέρηση 3 ετών, όχι μόνο δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε (και ο Romero είχε τάξει) να είναι, αλλά, σε κάποια σημεία του έδειχνε να είναι ακόμα και προχειροδουλειά! Όλα αυτά βέβαια μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικότερα στο άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψα στην αρχή του κειμένου: εδώ, όπως είπαμε ασχολούμαστε με τις εγκαταστάσεις της Ion Storm και είναι ώρα να περάσουμε στο φωτογραφικό υλικό που συνέλλεξα από τα albums του John Romero αλλά και από το portfolio της Russ Berger Design Group. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε, λοιπόν...