Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Multipaint Metal Edition

Το Multipaint είναι ένα πρόγραμμα ζωγραφικής για Windows, MacOS και Linux, με μία ιδιαιτερότητα: σας επιτρέπει να φτιάξετε σχέδια/εικόνες χρησιμοποιώντας τα επικρατέστερα screenmodes των αγαπημένων home micros του παρελθόντος.


Είχα γράψει και παλιότερα για το Multipaint, αλλά μόλις σήμερα διαπίστωσα ότι κυκλοφόρησε η νέα έκδοσή του, η "Metal". Χρησιμοποιώντας το Multipaint μπορούμε να φτιάξουμε με σχετική ευκολία (και σίγουρα πάντως πολύ ευκολότερα απ' ότι στα πραγματικά μηχανήματα) εικόνες για ZX Spectrum, Commodore 64 (hires και mutlicolour), Amstrad CPC (mode 0), MSX και Commodore Plus/4 & 16 (hires και multicolour). Φυσικά, το αποτέλεσμα της δουλειάς μας μπορούμε να το σώσουμε στα αντίστοιχα formats, ώστε να το μεταφέρουμε στη συνέχεια στο... real thing.

Εννοείται πως, ανάλογα με το format στο οποίο θα επιλέξουμε να δουλέψουμε, το Multipaint μας εφοδιάζει με τη χρωματική παλέτα του εκάστοτε μηχανήματος (και της εκάστοτε ανάλυσης) και τους ανάλογους χρωματικούς περιορισμούς: μην περιμένετε λοιπόν να καταφέρετε να φτιάξετε εικόνα στον Spectrum με πάνω από 2 χρώματα σε κελί των 8x8 pixels!


Μπορείτε να κατεβάσετε το Multipaint Metal Edition για να το περιεργαστείτε και να το χρησιμοποιήσετε από εδώ. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη της Java στον υπολογιστή σας. (Πηγή: csdb).

4 σχόλια:

  1. Άκρως ενδιαφέρον! Μου έδωσε την αφορμή να μάθω επιτέλους αναλυτικά για τα attributed graphics modes των πρώτων καιρών :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.