Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Posh demo για Atari ST

Κάποτε, πίσω στο 1985, τον καιρό που κονταροχτυπιόντουσαν οι ZX Spectrum, Commodore 64 και Amstrad CPC 464 για μια θέση στο γραφείο και την καρδιά μας, η Atari, υπό την καθοδήγηση του άρτι αφιχθέντα από την Commodore Jack Tramiel, κυκλοφόρησε τον πρώτο 16μπιτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον και... χαώδη μνήμη (512ΚΒ) που μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί "affordable" και να αποκτηθεί - έστω και με λίγες οικονομίες - από τον μέσο χρήστη. Βασισμένος στον 68000 της Motorola και στο GEM της Digital Research, o Atari ST προσέφερε στον χρήστη μια εμπειρία που κανένας άλλος υπολογιστής εκείνο τον καιρό - ακόμα και με πολύ μεγαλύτερο κόστος - δεν μπορούσε να προσφέρει.

Δυστυχώς, και επειδή πάντοτε η ιστορία γράφεται από τους νικητές, η κομψή 16μπιτη ναυαρχίδα της Atari με τις χαρακτηριστικές λοξές γρίλιες εξαερισμού πλέον, για μεγάλο ποσοστό χρηστών retro μηχανημάτων έχει περάσει στη λήθη. Ακόμα χειρότερα, ένα σεβαστό ποσοστό εξ αυτών σε ένδειξη πλήρους απουσίας σεβασμού και γνώσης της επιρροής του ST σε τεράστιο αριθμό χρηστών κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, χλευάζει το υπέροχο αυτό μηχάνημα με ατάκες του τύπου "το καλύτερο 8μπιτο", "ΠΑΤΑΡΙ ST" και άλλα τέτοια φαιδρά. Κι όμως, ο Atari ST δεν αξίζει τον χλευασμό, καθώς επί 5 τουλάχιστον συναπτά έτη αντιμετώπισε την "μεγάλη κυρία" Amiga ως ίσος προς ίση στη μάχη για την κυριαρχία στην αγορά των 16bit home computers. Αν μάλιστα ψάξει κάποιος για παιχνίδια, utilities, επαγγελματικές εφαρμογές αλλά και περιφερειακά από εκείνα τα χρόνια, θα διαπιστώσει με μεγάλη έκπληξη (;) ότι οι ομοιότητες του ST με την Amiga ήταν συντριπτικά πολλαπλάσιες των διαφορών τους!

Τέλος πάντων, ας αφήσω το παράπονο κατά μέρους και ας σας παρουσιάσω ένα αρκετά παλιό demo που τρέχει σε οποιονδήποτε Atari ST, αρκεί αυτός να είναι εφοδιασμένος με 1ΜΒ μνήμης RAM. Το demo αυτό ονομάζεται "Posh", είναι παραγωγή του group Checkpoint και κέρδισε την πρώτη θέση στο demo party Error In Line του 2003.


Αν και το Posh είναι λοιπόν αρκετά παλιά κυκλοφορία, αποτελείται από πολλά διαφορετικά parts που μας βομβαρδίζουν με όλα σχεδόν τα κλασικά εφέ που συναντάμε χρόνια τώρα στα demos, δείχνοντάς μας - χωρίς να εντυπωσιάζει στο έπακρο - ότι έστω και χωρίς blitter, έστω και χωρίς στερεοφωνικό ήχο, ο Atari ST ήταν ικανός για εντυπωσιακά πράγματα που κάθε άλλο παρά απέχουν παρασάγγας από αυτά που είχε να παρουσιάσει η μεγάλη αντίπαλός του. Μπορείτε, αν διαθέτετε Atari ST, να κατεβάσετε το Posh από εδώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά παρακολουθείστε το video που ακολουθεί.

Fun fact: σε κάποιο σημείο του το Posh έχει "δανειστεί" το soundtrack ενός πολύ γνωστού και κλασικού demo του παρελθόντος, του World Of Commodore της Amiga!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.